De skötsamma får som vanligt betala för de som inte kan sköta sig, lösningen på USAs kreditkortsproblem

Det är skrämmande att så fort en liten minoritet inte kan sköta sig, oavsett om det gäller alkohol, droger, kreditkort skulder, skolgång så drabbas alltid de skötsamma. Det är 90/10 regeln, den verkar vara universell.

Lagstiftaren angriper inte problemet där det hör hemma, dvs försöker ändra de som har ett icke önskvärt beteende. Istället straffar man de 90 % skötsamma med ny hårdare regler som fördyrar och försvårar tillvaron. Inte nog med det notan för dessa nya regler och notan för att hjälpa de icke skötsamma 10 % hamnar på de skötsamma.

Vem är det som borde betala höga avgifter, höga räntor, höga skatter och drabbas av restriktioner? De som förorsaker skada eller de som sköter sig?

Från NY Times: Overhaul Likely for Credit Cards

Banks are expected to look at reviving annual fees, curtailing cash-back and other rewards programs and charging interest immediately on a purchase instead of allowing a grace period of weeks, according to bank officials and trade groups.

“It will be a different business,” said Edward L. Yingling, the chief executive of the American Bankers Association, which has been lobbying Congress for more lenient legislation on behalf of the nation’s biggest banks. “Those that manage their credit well will in some degree subsidize those that have credit problems.” [min kursiv]

Tack till 

Annonser

5 Responses to De skötsamma får som vanligt betala för de som inte kan sköta sig, lösningen på USAs kreditkortsproblem

 1. eryd skriver:

  Problemet med kreditkortsföretagens affärsmodell i USA är att den bygger på att vinster från dem som inte sköter sig, vilket oftast är de mindre bemedlade. När de inte kan betala sina räkningar i tid påläggs de en straffränta på 15 – 30%.

  I dagsläget tjänar kreditkortsföretagen knappt något alls på dem som betalar sina räkningar i tid, och de kallas inom branschen för ”freeloaders”.

  Då de nya reglerna kommer att minska antalet kunder som inte kan betala i tid måste därför kreditkortsföretagen ta ut mer pengar av ”freeloaders” därav avgifterna. Man räknar att det komma att hamna på $5 – $10 om året. Kanske ett billigt pris för att förhindra skuldsättning till ockerränta hos de mindre bemedlade?

 2. Illuminatus? skriver:

  De nya reglerna kommer att göra det svårare för dem som har svårt att få kredit. De amerikanska krideitkortsföretagen lånar ut just till högriskgrupper och kreditkortsföretagen är de enda som lånar ut till dessa grupper.

  Jag förstår inte varför de 90 % som sköter sig ska betala $ 5-10 extra per år för de som inte sköter sig? Det är inga småsummor vi här talar om utan många miljarder dollar.

  Det är samma resonemang som alkohol, bara för att en liten högrisk grupp 10 % av befolkningen dricker för mycket, hälften av all konsumtion , så ska de 90 % som sköter sin alkoholkonsumtion betala konfiskatoriska alkohol skatter.

  Det som behövs är beteendeträning samt sanktioner för den 10 % som inte sköter sig. Inte att lära dem att bli ännu mer hjälplösa. Att de alltid vet att de kommer att bli räddade av ömhjärtade politiker gör dem inte mer kapabla att klara sig själva.

  Om du aldrig behöver känna konsekvensen av dina handlingar kan du inte lära dig något.

 3. eryd skriver:

  Att betala 15-30% är ganska kännbart. Sedan är det endast 20% av kreditkortshållarna i USA som alltid betalar sin räkningar i tid och därmed olönsamma för kreditkortföretagen.

  Affärsmodellen är också gjord så att desto mer du har kreditlimit, dvs. desto högre lön du har desto lägre ränta betalar du på icke-betalda belopp. Vilket leder till att ju fattigare du är desto högre straffränta blir du tvungen att betala.

  Sedan är de nya reglerna ingen ”bail out” av de som har kreditkortsskulder. Det är enbart ett försök att begränsa framtida skulder genom att minska möjligheterna för bolagen att fortsätta profitera sig på de som har sämst betalningsförmåga.

 4. Illuminatus? skriver:

  Affärsmodellen bygger inte på att fattiga per definition ska betala högre ränta. Affärsmodellen bygger på en riskbedömning, sannolikheten att du kommer att kunna betala tillbaka det du lånat. Låga inkomster ger sämre återbetalningsförmåga och därmed krävs det en högre riskpremie, dvs högre ränta.

  Kreditkortsföretagen ”profiterar” inte på de med sämst betalningsförmåga. De tillhandahåller en tjänst för de sämst bemedlade som de annars aldrig hade kunnat få, möjligheten att få en kortvarig temporär kredit för att överbrygga inkomst bortfall. De med lägst betalningsförmåga har ofta oregelbundna inkomster och utan kreditkorten skulle de ha mycket svårt att klara av sina likviditetsproblem.

  Nej du har helt rätt. Detta är ingen bailout utan ett rent straff för de skötsamma samt ett allvarlig ingrepp i en relativt väl fungerande affärsmodell. Denna lag kommer att leda till att långt färre med dålig betalningsförmåga kommer att kunna bibehålla eller få ny kredit, dvs. de lagen var avsedd att skydda drabbas istället av inskränkningar samt alla drabbas av helt onödiga kostnadshöjningar.

  Obs, jag vore tacksam om du lät bli att använda sådana banala uttryck som profiterar och ockerränta.

 5. eryd skriver:

  Hmm….banala uttryck till trots tycker jag att de på ett bra sätt beskriver just kreditkortsföretagen handlande.

  Kreditföretagen erbjuder kredit åt alla men alla behöver inte betala för den, bara de som missar sin betalning. Det kan man anse vara helt ok. Men när företagen sätter i system att ge kort till dem som inte kan betala sina räkningar och sedan bygger hela sin affärsmodell utifrån det, det är där det har gått fel. Med den tidigare affärsmodellen hade kreditkortsföretagen gått under om alla hade betalat i tid. Lite grann som CSN i Sverige 🙂

  I ett försök att få alla amerikaner att bli mer medvetna om sin privatekonomi inför alltså kongressen en lag som indirekt tvingar alla att betala för kredit som de får, samtidigt som de försöker göra det mindre lönsamt för kreditföretagen att aktivt söka kunder som inte kan betala sina räkningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: