USA vs Europa och Sverige, 2-1

Jag kan rekommendera en mycket bra artikel om synen på USA och EU i allmänhet och Sverige och USA i synnerhet. Många vanföreställningar om Sveriges och Europas förträfflighet gentemot USA ställs helt på sitt huvud.

A narrower Atlantic, Prospect Magazine May 2009

Despite America’s move to the left under Obama, it’s still assumed that Europe and America are fundamentally different—in their economies, societies and values. But this is a myth

Den visar att i USA drabbas färre av kriminalitet än i Sverige. I USA tar den överst 1 % av inkomsttagarna 14 % av inkomsterna mot 6 % i Sverige i gengäld äger den översta procenten i Sverige dubbelt så mycket av den disponibla förmögen som den översta procenten i USA.

USA har färre fattiga än Sverige om vi bortser från relativ fattigdom. När det sedan kommer till generell fattigdom och sociala problem så ligger USA bättre till än nästan alla europeiska länder, om du räknar bort den etniska underklassen i USA, de svarta. Men i Europa och Sverige har vi nu fått en likadan etnisk underklass som uppvisar exakt samma mönster som i USA. Om 10-20 år kommer Sverige och sannolikt många länder inom EU ha mycket värre problem med sin etniska underklass än USA.

Amerikansk sjukvård täcker inte alla men amerikaner har trots det bättre överlevnad när det gäller svår a sjukdomar än Sverige lung-, kolon-, bröst- och prostatacancer. När det gäller diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt stroke ligger USA i ett EU genomsnitt.

Amerikanska pensioner är lägre än inom EU men den disponibla inkomsten för pensionärer är högre i USA än Sverige. USA lägger mer pengar än Sverige på utbildning, mer än alla utvecklade länder, USA har en lägre andel privatskolor än i Europa. Amerikaner läser och köper mer böcker. Har ett mycket mer välutvecklat allmänt bibliotekssystem.

När det gäller miljön så kör amerikaner mindre bil per capita än svenskar, USA sänkte sina utsläpp av koldioxid mellan 1990 och 2002 med 17 %. USAs Nationalparker skyddar dubbelt så stora områden som Nationalparker i Sverige. När det gäller religion är amerikanerna mer troende, de gör mer i kyrkan men européer men européer tror mer på övernaturliga fenomen, parapsykologi, reinkarnation mm än amerikaner även om man räknar in tron på en gud.

Amerikaner är mycket mer vetenskapsinriktade än européer trots att det finns kreationister i USA. Fler amerikaner än européer litar på staten.

Så de européer som älskar att hata det kapitalistisk USA och se det som en avbild bör nog titta djupare in i sitt eget öga. USA är i mångt och mycket bättre än Europa och i vissa fall tom. bättre än Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: