En blind leder en annan blind- Obamas Keynesianer mot Bush Keynesianer

De nästan ofattbara problem vi befinner oss i nu orsakades av Keynesianska och neoklassikak makroekonomiska teorier. Tron att genom att bara ratta spakarna och mikrojustera, knepa och kåpa i ekonomin kan du smidigt kyla en överhettad ekonomi eller hetta upp en recession. Båda neoklassisk och keynesianska ekonomiska teorin används som bas en rationell individ. Den neoklassiska tron på Homo Economicus på individuell nivå och den keynesianska, numera också beteendeekonomisk teori, tror på en rationell politiker, byråkrat, illusionen jag kallar Homo Illuminatus. Homo Illuminatus är en individ som är fri från alla fördomar, felaktiga beteenden och som känner alla människor tankar och känslor.

I själva verket är vi alla individer och vi alla beter oss, och om en individ inte beter sig rationellt hur kan dåen individ som är politiker, byråkrat förutsättas uppträda mer rationellt? Det är en illusion att som den neoklassisk teorin tro att individer alltid bete sig rationellt, men ett ännu större misstag är antagandet att individer alltid beter sig irrationellt. Individer i själva verket beter sig individer rationellt för det mesta, irrationellt beteende är sällsynt men det finns och orsakar problem.

Vi har sedan andra världskriget gång på gång fått känna av de svåra bieffekter som kommer av att försöka manipulera anpassa ekonomin.det har oftast lett till motsatsen till den avsedda effekten. Överhettning en redan het ekonomi och nedkylning av en redan deprimerad ekonomi. Faktum är att i USA sedan Bill Clinton har haft två typer av keynesianer, konservativa och progressiva. Det konservativa Keynesianerna har sänkt skatterna för att stimulera ekonomin, men inte minskat utgifterna samtidigt, George W. Bush. De progressiva Keynesianerna, som vi har nu, fokuserar på de offentliga utgifterna men har inget fokus på att sänka framtida underskott. De arbetar även med skattehöjningar.

Vi bevittnar Obamas nykeynesianer och beteendeekonomiska teoretiker kritiserar och hånar neoklassisk nationalekonomi. De uppfattar att den neoklassiska teorin har fört oss hit men vägrar att inse att den keynesianska ideologin är lika eller kanske ännu mer skyldig. Istället för ett moratorium på maipulation och fingrade i ekonomin har de återigen har för avsikt att införa den Upplyste Planeraren, den Homo Illuminatus. Hayek har redan förklarat att är omöjligt, att det inte finns någon enskild individ, byråkrat eller politiker som känner till alla preferenser över tiden för alla individer i alla samhällen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: