Neo Socialliberalism

Vad är framtiden för socialliberalismen?

Eftersom jag har blivit upprörd och uppriktigt förvånad över tillväxtfientligheten inom Folkpartiet-liberalerna, fram till 2002 hade Folkpartiet-liberalerna inte haft ett företagsprogram på 30 år. Jag var tvungen att gå till källorna för att se om jag verkligen var nyliberal. Jo, det visar sig att inom ny politisk teori så kan man se två inriktningar inom nyliberalismen. Anarko-liberaler och ”klassiska” liberaler. Jag känner ett stort socialt ansvar, men inte till vilket pris som helst. Vidare tror jag inte obetingat på marknadens självreglerande funktioner så kände jag att jag inte passade riktigt någonstans.

Då fann jag helt plötsligt att det inte var jag som var nyliberal utan det var jag som är det som Bertil Ohlin menade med socialliberal, jag förstod varför Fp hamnat fel sedan Ohlin lämnat ordförande posten. Folkpartiet hade blivit ett mer eller mindre frihetligt socialistisk parti och eller frihetligt socialdemokratiska.

Folkpartiet hade fram till 1970 som sitt främsta ekonomiska mål tillväxt. Med ekonomisk tillväxt kommer möjligheten att bygga en fungerande välfärd. Förutsättningen för ekonomisk tillväxt har enligt liberal föreställning varit att ekonomiska initiativ och ansträngningar belönas. Men den ekonomiska tillväxten är ett mål inte ett medel, malet ar frihet, jämlikhet och socialt ansvar. Ohlin löste detta ideologiska dilemma genom att sätta den ekonomiska tillväxten före den ekonomiska utjämningen. Beskattningen får inte bli så hård ”att de välståndsbildande” krafterna skadas. (Se Olof Wennås. Ohlin folkpartiet och socialliberalismen, Sthlm 1970). Efter 1970 har man satt utjämningen före den ekonomiska tillväxten. Det förklarar ju då varför man inte haft ett företagsprogram på över 30 år och varför Fp föll som en sten i väljaropinionen.

När jag läste detta fröjdades mitt hjärta. Det är ju jag som är socialliberal. Vad Folkpartiet-liberalerna är vet jag inte. Men liberala var de då definitivt inte.

Denna Neo socialliberalism eller ”klassisk” socialliberalism bör utnyttja det bästa ur den Ohlinska modellen och inkorporera det bästa från Ohlin, Friedman och Hayek..

  • Använd som överideologi den liberala demokratin och FN deklaration om de mänskliga rättigheterna, dvs. det finns oförytterliga och okränkbara rättigheter. Inför en författningsdomstol som skydd. Ta vidare bort judeokristet tankegods för att attrahera invandrare och vänsterväljare
  • Återgå till att sätta tillväxt före fördelning
  • Se egenintresset som något gott, det skall dock inte ses som kortsiktig själviskhet
  • Förespråka ett skattetak och inför platt skatt
  • Verka för global frihandel, dvs verka inom EU och WTO för frihandel
  • Gå med i NATO för att kunna vara proaktiv i försvaret av den liberala demokratin och de oförytterliga fri och rättigheterna.
  • Avveckla eller kraftigt minska regleringar samt verka för en ökad mångfald inom det fackliga området.

Målsättningen bör vara en reformerad kapitalism som gör det möjligt för ett maximalt antal människor att förverkliga en maximal mängd av sina preferenser till ett minimum av kostnader och tvångsåtgärder men med ett socialt ansvar.

Socialpolitiska åtgärder kan komma att innebära en viss omfördelning mellan individerna men inte utifrån en ideologisk ståndpunkt.

Därför gör jag nu som alla reformivrare gjort före mig.

Tillbaka till källorna!

Återför Folkpartiet-liberalerna till Ohlins socialliberalism!

Källa: Reidar Larsson. Politiska ideologier i vår tid. Lund, 1994

Olof Wennås. Ohlin folkpartiet och socialliberalismen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: